‘Daddy Kate maakt radicale transparantie de basis voor interne communicatie’ – Workforce IT (sep ’21)

Daddy Kate, een familiale drukkerij in Sint-Pieters-Leeuw met 125 medewerkers, is in zijn sector een buitenbeentje. Langetermijnvisie, autonomie, transparantie en vertrouwen zijn de kern van de bedrijfscultuur. “Helder en snel intern communiceren maakt deze principes tastbaar voor onze medewerkers”, zegt CEO Thijs Claes.
Daddy Kate radicale transparantie

TRANSPARANTIE

In die optiek communiceert de bedrijfsleider maandelijks over de omzet, de marges en de winst. “Aangezien we 20 procent van de winst delen met onze medewerkers, is het heel belangrijk om daar open over te zijn.” Zijn ze dan niet bang dat die cijfers uitlekken? “Het is een natuurlijke reflex om bepaalde informatie geheim te willen houden. Maar onze redenering is dan: wat kan je doen met die cijfers? Het zou ons bedrijf niet schaden als die bij een concurrent belanden.”

Het verwondert dan ook niet dat er een sterke vertrouwensband is binnen het bedrijf. “Die is nodig om bovenstaande principes te doen werken natuurlijk. Zo weten we dat heel wat mensen de cijfers die we elke maand met hen delen, niet eens bekijken. Het feit dat we ze delen, is voor hen al genoeg. Want dat is die transparantie voornamelijk: een kwestie van vertrouwen, het is zeker geen marketingverhaal. Wij geloven sterk in: ‘doen wat je zegt en zeggen wat je doet’.”

LANG ZOEKEN NAAR GOEDE COMMUNICATIETOOL

Om die transparantie waar te maken, is heldere en directe communicatie natuurlijk cruciaal. Daarvoor koos Daddy Kate voor Speakap. “We hebben lang gezocht naar een goede tool, wel 10 jaar. Voordien gebruikten we e-mail, maar dat wordt te weinig gecheckt, zeker bij onze arbeiders waar zelfs niet iedereen een mailadres heeft. De keuze voor een interne app van Speakap was logisch, ook omdat we in ploegen werken.”

COMMUNICATIE VIA SPEAKAP

Ook in het omgaan met en communiceren via de app draagt Daddy Kate autonomie, transparantie en vertrouwen hoog in het vaandel. Autonomie betekent dat iedereen berichten kan posten. De communicatie wordt gesegmenteerd in groepen volgens team, maar iedereen kan alles bekijken, heel transparant dus. Die segmentering zorgt er bovendien voor dat mensen niet te veel berichten krijgen. “Mensen overspoelen met informatie, dat is ook geen transparantie, integendeel.”

“Wij geloven sterk in: Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.”

HET REGULEERT ZICHZELF

Via de nieuwsfunctie post CEO Thijs Claes maandelijks een videoboodschap op Speakap waarin hij de cijfers van de voorbije maand toelicht. Dit bericht wordt door quasi alle medewerkers bekeken. “Voor mij is dat de gewoonste zaak van de wereld, maar ik begrijp dat dat niet iedereen ligt.” Er bestaat bij Daddy Kate geen policy van hoe om te gaan met de interne app. “We vertrouwen onze mensen daarin, en geloven dat zoiets zichzelf wel reguleert.”

DE UITDAGING

Hoe bereik en betrek je arbeiders in 3 shiften, wetende dat ze hun mailbox slechts zelden openen? Hoe bied je hen de kans om mee te lezen wat er in andere afdelingen wordt beslist?

DE OPLOSSING

Speakap werd bij Daddy Kate zo ingericht dat iedere medewerker de communicatiestromen in alle afdelingen kan volgen. Wie hier geen behoefte aan heeft, wordt er ook niet door gestoord.

DE VOORDELEN

  • Alle desk en non-desk medewerkers samen op één platform.
  • Plug & play, het platform is vanaf dag één beschikbaar en bruikbaar.
  • Interne communicatie haakt in op de spontane sociale interactie tussen collega’s.
  • Branding van de app in de eigen huisstijl zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen.
  • ‘Wie is wie’ functie laat toe om snel collega’s op te zoeken en te contacteren.

Bron:

Daddy Kate maakt radicale transparantie de basis voor interne communicatie

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

x

Daddy Kate in de pers

Lees meer