24 nov ‘Het Congres 2021: in het teken van vooruitgang’ – VIGC (nov ’21)
Snel innoveren in print
Het thema Fast Forward in Print gaf het al aan: de drukkerij van de toekomst kijkt vooruit en gaat snel aan de slag met innovatie. Mensen, automatisatie en duurzaamheid waren de terugkerende onderwerpen tijdens Het Congres, met innovatie als verbindende factor.
Voor Het Congres 2021 reisden bijna 200 bezoekers af naar Mechelen, waar ze voor het eerst sinds lange tijd weer fysiek aanwezig mochten zijn bij een programma vol inspirerende sprekers. Na de introductie door VIGC-directeur Jos Steutelings, beet trendanalist en veranderingspsycholoog Herman Konings het spits af. “Het gaat mij niet om het voorspellen, maar om het voorstellen van de toekomst.” Konings schetste de omstandigheden die het aannemelijk maken dat er voor drukwerk en analoge producten ook in de toekomst nog een gezonde markt zal zijn.
Identiteit, openheid en authenticiteit zijn belangrijk voor de jongere generaties. Alleen de allerjongsten zijn vanaf het begin met bits en bytes bezig en hebben mogelijk minder affiniteit met het gedrukte product. Voor alle anderen zijn boeken, platenhoezen en andere papieren en kartonnen producten juist een teken van authenticiteit. Markeerstiften worden vooral door twintigers en dertigers gekocht, aldus Konings. Tegelijkertijd neemt het zo onwrikbaar geachte vertrouwen in de grote techbedrijven juist af. De strijd tussen digitaal en analoog is nog lang niet gestreden.
Gemotiveerde medewerkers
De uiteenzetting over de verwachtingen van de nieuwe generaties door Herman Konings was een mooie opmaat voor het gesprek tussen presentatrice Francesca Vanthielen en Thijs Claes, CEO van Daddy Kate. De grafische sector is weliswaar een high-tech-industrie met een groeiende belangstelling voor automatisatie, maar uiteindelijk blijft het allemaal mensenwerk. Toen Thijs Claes besloot om zijn vader op te volgen als CEO van Daddy Kate, kwam hij al snel tot de conclusie dat de medewerkers het verschil konden maken in de drukkerij. Hij startte in 2009 op een moment dat de grafische sector zwaar onder druk stond, vanwege de mondiale kredietcrisis. “Veel bedrijven zeiden: we zijn tevreden met jullie service, maar we moeten besparen, dus volgend jaar zal het dertig procent minder zijn. Ik zag dat niemand in ons bedrijf wist hoe we deze situatie moesten aanpakken.”
Samen met zijn team dacht Claes na over de herpositionering en de strategie van zijn bedrijf. “Met ruim 30 mensen waren we te klein om bij de groten te horen en te groot om bij de kleinen te horen. We kozen voor groei en deden een aantal overnames.”
Tegenwoordig heeft Daddy Kate zo’n 100 medewerkers en een gezonde omzet. Claes stond in 2020 in dagblad De Tijd met de uitspraak: “Het is niet mijn taak om mensen te motiveren.” Daar hoorde een uitleg bij, vertelde hij tijdens Het Congres: “Die uitspraak blijft me achtervolgen. Ik sta er achter, maar het is de helft van het citaat. De tweede helft luidt: het is mijn job om in het bedrijf zaken weg te nemen die mensen demotiveren. Mensen moeten intrinsiek gemotiveerd zijn.”
Claes doet dat door beslissingen zo laag mogelijk in de organisatie te laten nemen. Op die manier hoeven zijn medewerkers niet te wachten op handtekeningen van collega’s. “Het is vooral afschaffen van regels. Als je vraagt waarom zo’n regel er is, luidt het antwoord meestal: omdat dat altijd zo geweest is. Mijn vader controleerde elke nacalculatie, terwijl er in het bedrijf veel mensen actief zijn die zelf die verantwoordelijkheid goed kunnen dragen. Als je ze die verantwoordelijkheid niet geeft, dan kun je ook niet verwachten dat ze zich op een volwassen manier gaan gedragen.”
Door mensen verantwoordelijkheid te geven, groeit het vertrouwen in de medewerkers, aldus Claes. “Wanneer bepaalde informatie alleen is voorbehouden aan een bepaalde medewerker, krijgt hij daarmee macht. Dat gold zeker voor het middenkader. Die macht verdween in de nieuwe situatie. Er waren mensen die daar moeilijk mee om konden gaan. Dat was de lastigste stap in het hele proces.”
Zijn vader stond aanvankelijk sceptisch tegenover de nieuwe bedrijfscultuur die Claes doorvoerde. Toch gaat Claes ervan uit dat zijn vader trots op hem is: “Dat denk ik wel. De resultaten zijn er naar.”
Bron:
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.