Het machinepark van Daddy Kate in Sint-Pieters-Leeuw draait weer op volle toeren. De drukkerij produceert vooral voor retailers, reclamebureaus, cultuurhuizen, enzovoort. “Elke crisis biedt opportuniteiten”, zegt Thijs Claes (37), de CEO van de grafische groep. Het familiebedrijf is niet stilgevallen tijdens de coronacrisis. Claes blikt al bij al tevreden terug op het coronajaar 2020. “De maand april was onze slechtste maand, de omzet daalde met vijftig procent in vergelijking met april 2019. Op jaarbasis hebben we de schade kunnen beperken tot een omzetdaling van vijf procent. Dat is niet slecht gezien de omstandigheden. Zonder de extra omzet van onze overnames in Frankrijk hadden we een krimp van twaalf procent geïncasseerd.” De overnames kwamen op het juiste moment. Dankzij de tijdelijke werkloosheid waren de kosten onder controle en kon 2020 met winst worden afgesloten. Twintig procent van de winst wordt in de vorm van een loonbonus gelijk verdeeld onder het personeel. De geconsolideerde omzet voor 2020 bedraagt 23 miljoen euro. De groep telt 125 medewerkers.

Overnames in binnen- en buitenland

Sinds juli 2019 is Daddy Kate actief in Noord-Frankrijk met de overname van Becquart Impressions in Tourcoing. In 2020 volgden nog twee Franse overnames: Imprimerie Dumoulin in Libercourt en Carte Blanche in Neuville-en-Ferrain. “Het zijn drie succesvolle overnames. Ze worden in het najaar gefusioneerd tot één bedrijf Daddy Kate France in Libercourt”, stelt Thijs Claes. De topman verwacht dat de Franse tak een omzet zal draaien van 7 à 8 miljoen euro. Het team in Libercourt telt 25 medewerkers. Het offsetdrukwerk gebeurt in Sint-Pieters-Leeuw, de digitale druk en afwerking in Noord-Frankrijk. Twee keer per dag is er een transport tussen beide locaties. “Het is interessant om de afwerking in Libercourt te doen omdat we hier in Sint-Pieters-Leeuw de ruimte niet hebben. Drukken in offset is geen probleem, de hedendaagse machines gaan heel snel en kunnen veel verschillende orders aan. Maar je moet ook alles verwerkt krijgen na het drukken. Je hebt meer afwerkingsmachines en mensen nodig om de output van de drukpersen te kunnen volgen. We kunnen hier niet meer uitbreiden en het is ook moeilijker om hier mensen te vinden. In Frankrijk hebben we de mensen en de ruimte, we hebben alleen de beperkte meerkost van het transport. Dat versterkte onze beslissing om een vestiging in Frankrijk op te richten om er voet aan de grond te krijgen. Dankzij onze digitale drukmachines ter plaatse kunnen we ook daar kort op de bal spelen”, duidt Claes.

De situatie bij onze zuiderburen is volgens Thijs Claes vergelijkbaar met wat er gaande is met kleine drukkerijen in België. “Er zijn veel drukkerijen die tien of vijftien jaar geleden een bestaansreden hadden maar die sinds de crisis van 2008 geen investeringen meer hebben kunnen doen. Ze zitten met een verouderd machinepark en ze zoeken een oplossing. Met ons moderne machinepark maken we op deze markt sowieso een verschil. Ons aanbod is veel breder en onze prijzen zijn competitiever, dan weet je dat er mogelijkheden zijn.” Daddy Kate France is nu al bijna een derde van de geconsolideerde groepsomzet. “De oplages zijn ook groter, dat maakt het echt interessant. Onze Franse klanten zijn ook enthousiast over de overnames. Ze krijgen een breder aanbod en een betere service aan scherpere prijzen dan voorheen”, zegt Claes.

Eind vorig jaar installeerde Daddy Kate een digitale pers HP Indigo 7eco.

Ook in eigen land blijft Thijs Claes speuren naar overnames. “Om te groeien in een krimpende markt moet je blijven kijken naar overnames”, zegt hij. Daddy Kate deed acht overnames in de laatste tien jaar. Claes houdt rekening met een jaarlijkse, ‘natuurlijke’ krimp van drie tot vijf procent in de markt van het commercieel drukwerk. “We moeten sowieso blijven actie ondernemen om die krimp te compenseren. We moeten niet per se groter worden. Vandaag zijn we met honderd mensen in België, we willen niet naar tweehonderd, dat is niet onze ambitie.” In april 2021 nam Daddy Kate drukkerij DV3 uit Overijse over. DV3 was het bedrijf van Erik De Coster, Tanja De Page en Joris Vancoetsem. De drukkerij werd in 1967 opgericht door Felix De Coster, de vader van Erik, die de zaak overnam in 1992. Joris Vancoetsem kwam in het bedrijf in 2001. “DV3 is gespecialiseerd in high-end drukwerk, er werken vijftien mensen. De vestiging in Overijse wordt eind september gesloten en de meeste mensen krijgen de kans om in Sint-Pieters-Leeuw aan de slag te gaan. Met deze overname verwachten we een extra omzet van twee miljoen euro te realiseren op jaarbasis”, zegt Thijs Claes.

Investeren in diversificatie

Het investeringsritme van Daddy Kate blijft op niveau. Dit jaar investeert het bedrijf zo’n vier miljoen euro in nieuwe machines. Eind vorig jaar werd een digitale pers HP Indigo 7eco geïnstalleerd. Dit voorjaar werd er plaats gemaakt voor een nieuwe Heidelberg achtkleuren offsetpers (XL106-8) en een Agfa Tauro hybride vlakbedprinter. De Agfa Anapurna is naar Libercourt verhuisd. “Sinds de zomer van 2018 hebben we al voor ongeveer zeven miljoen euro geïnvesteerd”, weet Thijs Claes. De machines worden alsmaar efficiënter. “Op de achtkleurenpers kunnen we twintig procent meer produceren dan met de pers die er stond, die was tien jaar oud. Dat betekent extra werk met hetzelfde aantal mensen. De omzet groeit zonder dat de kosten meegroeien. Hetzelfde geldt voor de Tauro-printer, die is vier keer zo snel als de Anapurna”, ervaart Claes. Investeringen creëren een hefboomeffect. “Door te investeren in efficiëntie verbetert je concurrentiepositie, je personeelskost per eenheid output daalt. Het is ook een wisselwerking, je hebt de specifieke machine nodig om de juiste drukwerken binnen te halen, al is het wel risicovol.”

Daddy Kate zet in op diversificatie en is actief in offset (60 procent van de omzet), digitaal drukwerk (30%) en large format printing (10%). “Drie jaar geleden was de verhouding 90/10/0. In de toekomst zal het evolueren naar 50/30/20. Ik verwacht wel dat offset in de komende vijf jaar de belangrijkste afdeling blijft. We hebben goed nagedacht over onze strategie en diversificatie is het codewoord. Verschillende technologieën onder één dak aanbieden, dat is onze sterkte. We zijn een sterke speler in offset met onze drie persen, we zijn uitgegroeid tot een van de grootste digitale drukkerijen van het land. Voor ons digitaal drukwerk werken we in twee of drie ploegen. Het oorspronkelijke idee was om een deel van het offsetvolume te migreren naar het digitale machinepark, maar we komen daar niet aan toe omdat er zoveel digitaal drukwerk bijkomt. We staan sterk in gepersonaliseerd drukwerk“, vertelt Claes. De diversificatiestrategie lijkt logisch maar er zijn ook valkuilen zegt Thijs Claes. “Het kwaliteitsniveau moet in alle domeinen goed zijn, onze naam hangt vast aan al onze activiteiten. De hele organisatie moet er staan, anders zet je zaken op het spel die je niet op het spel wil zetten”.

In het voorjaar is er plaats gemaakt voor een Agfa Tauro hybride vlakbedprinter.

Thijs Claes wil meer investeren in digitale persen maar de ruimte ontbreekt in de site in Sint-Pieters-Leeuw. Daddy Kate verhuisde in 2009 naar de huidige locatie, in 2018 werd nog duizend vierkante meter bijgebouwd op de parking. “Deze site barst uit zijn voegen. Het oplossen van dat plaatsgebrek is een van onze grootste uitdagingen vandaag. We bestuderen verschillende pistes. We moeten dit oplossen anders komt onze diversificatiestrategie in het gedrang. We kunnen volgend jaar groeien naar een omzet van dertig miljoen euro”, zegt Thijs Claes. De familiale topman ziet het digitale drukwerk als een segment waar het bedrijf veel toegevoegde waarde kan bieden. “Het gaat om innovatie en IT. We weten hoe je een API ( Application Programming Interface, nvdr.) programmeert tussen onze systemen en die van de klant. Het gaat over meer dan drukwerk alleen. Het voor- en natraject zit ook in ons aanbod. Dan gaat het om databeheer, automatisatie en logistiek. Voor een Europese retailklant leveren we ons drukwerk af in drieduizend verkooppunten in Europa. De bestellingen, leveringen en facturatie lopen via ons IT-platform. Zoiets krijg je alleen geregeld met sterke IT.”

Onafhankelijk familiebedrijf

Een ander project waar de familie Claes mee bezig is, is de familiale verankering van de grafische groep. “We zijn een bedrijf dat op de lange termijn denkt”, benadrukt Thijs Claes. “We willen binnen honderd jaar nog bestaan als onafhankelijk familiebedrijf. Het kan altijd zo zijn dat je omwille van bepaalde omstandigheden moet verkopen, maar het is onze ambitie om dat nooit te moeten doen. Ik vind het belangrijk dat we elk jaar sterker worden.” Daddy Kate is in handen van Thijs Claes en zijn zussen Sandra en Heidi, de tweede generatie. “We zijn jong, we gaan niet verkopen. We zijn nu al bezig met de derde generatie, dat geeft onze mensen veel gemoedsrust”, stelt Claes. De familiale aandeelhouders werken aan een stichting zodat de aandeelhouders certificaathouders worden. “Certificaathouders hebben recht op dividenden maar ze hebben geen beslissingsrecht”, duidt Thijs Claes. Een stichting kan een antwoord zijn om de typische problemen van de derde generatie een oplossing te bieden. “In de derde generatie zit je met grote leeftijdsverschillen. Er is meer versnippering, ze zijn met bijna acht vandaag, de oudste is 16, de jongste wordt binnen enkele weken geboren. Op een bepaald moment willen sommige aandeelhouders verkopen terwijl de andere niet over de financiële middelen beschikken om aandelen over te kopen bijvoorbeeld. Dan moet het bedrijf als geheel worden verkocht en daar gaan veel familiebedrijven aan kapot. Daar willen we de familie maar ook het bedrijf voor behoeden. De stichting en het bedrijf zijn één en ondeelbaar“, besluit Claes.

Bron: https://grafisch-nieuws.knack.be/magazine/diversificatie-is-het-codewoord/article-normal-1747983.html