Zonnepanelen bij Daddy Kate (okt ’22)

Vorige week tekenden we een contract bij Scholt Energy om zonnepanelen op ons dak te leggen. Als alles goed gaat, kunnen we dankzij deze investering de volgende lente al genieten van zonne-energie! Op jaarbasis zullen we ongeveer 25% van ons energieverbruik via deze zonnepanelen kunnen coveren.

In het verleden hadden we ook al enkele keren bestudeerd of we in zonnepanelen zouden investeren. We besloten echter telkens om het niet te doen. Waarom toen niet en nu wel? Zijn we ons dan nu meer bewust van onze impact op het klimaat dan toen?  

Economie vs ecologie

Ten eerste is Daddy Kate gehuisvest in een relatief ‘oud’ gebouw. Dat wil zeggen dat het bestaande dak het gewicht van de zonnepanelen niet zomaar kan dragen. Daarom moeten we eerst ons dak renoveren en verstevigen vooraleer we de zonnepanelen erop kunnen leggen. Hierdoor bleek de investering in het verleden niet rendabel, maar met de hoge energieprijzen van vandaag is dat nu wel het geval.

Daarnaast moet je als bedrijf elke investering ook economisch evalueren. Geld dat je in zonnepanelen investeert, kan je niet meer investeren in bv. nieuwe machines. Gezien onze forse groei van de laatste jaren, kozen we ervoor om in onze business en de dienstverlening aan onze klanten te investeren, niet in ons gebouw. Je leest dikwijls dat economie en ecologie hand in hand gaan, maar dat is dikwijls niet het geval. Kiezen voor het ene gaat dan ten koste van het andere.

Tot slot is het zo dat we nog steeds 75% van onze energiebehoefte uit het elektriciteitsnet moeten halen, ook al leggen we ons dak vol met zonnepanelen. Onze beslissing om enkel nog groene elektriciteit van het net af te nemen, heeft dus een grotere impact op onze ecologische voetafdruk dan de zonnepanelen! En ja, ook die groene elektriciteit brengt een extra kost met zich mee.

Too little, too late?

Is deze investering dan too little, too late? Integendeel, we beheren ons bedrijf als een goede huisvader en moeten daarom naar alle aspecten van een investering kijken. Enkel op deze manier kunnen we onze lange-termijnvisie garanderen!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

x

Daddy Kate in de pers

Lees meer