22 feb ‘Just married’ – Sign Pro (maa ’23)
Het is officiëel nu. De Daddy Kate Group gaat nauwe samenwerking aan met Publi-FDM. Heb een afspraak in Sint-Pieters-Leeuw, nabij Brussel met Thijs Claes – CEO van Daddy Kate – en met Franky De Meyer van Publi-FDM. Groeimarkt, duurzaamheid en schaalgrootte. Zijn dat de drijfveren?
Het wordt duidelijk. Had voor vorige editie van SignPro een interview voorzien met Franky van Publi-FDM. Werd toen uitgesteld. Ik nam begin januari terug contact op en dit werd nogmaals uitgesteld. Op 6 februari werd duidelijk waarom. De Daddy Kate Group gaat nauwe samenwerking aan met Publi-FDM, actief in visuele communicatie, print en sign, display en verpakkingen. De Daddy Kate Group heeft daarmee participatie in vijf bedrijven. Waaronder, Daddy Kate Frankrijk en België, Comith, een communicatiebedrijf uit Affligem, en Cartim, een printbedrijf uit Gent. Publi-FDM is de meest recente partner, de vijfde in rij.
Thijs Claes, begroet me en we stappen naar zijn kantoor.
Thijs: “We zijn gestart als een écht familiebedrijf Claes Printing in 1978. Actief in de markt van commerciëel drukwerk. We namen een aantal bedrijven over en groeiden. In 2013 werd ik CEO van Daddy Kate België. Er volgenden nog overnames en we werden groter. Vandaag hebben we een jaaromzet van 50 miljoen euro, we hebben een groot marktaandeel, het gaat goed en we hebben ook goede vooruitzichten voor dit jaar”.
Waar ligt het verschil voor jou tussen ‘overnemen’ of ‘investeren in’?
Thijs: “Bij een overname nemen we het bedrijf echt over. We sluiten het bedrijf en brengen de machines, de klanten en ook de mensen over naar Daddy Kate. Hierdoor bestaat ons team enerzijds uit werknemers van drukkerijen die we in het verleden overgenomen hebben (o.a. de grafische bedrijven Roels, Claes, Poot, PAG, DV3, ArtePrint, Beukeleirs, Becquart, Dumoulin en Carte Blanche…) en uiteraard uit nieuwe medewerkers.”
“Als we met de Daddy Kate Group investeren in een bedrijf dan zorgen we ervoor dat elk bedrijf zijn eigen dynamiek en focus kan behouden. Ik zie dat eerder als het uitbouwen van een netwerk met partners. Mogelijk actief in verschillende marktsegmenten, een andere dienstverlening of met andere producten. Die eigenheid is voor mij, én voor hen belangrijk. Dat direct samenwerken met eigen autonomie werkt versterkend. En het zorgt voor een minder logge structuur. Efficient, direct en vlak qua structuur”.
Franky De Meyer – Publi-FDM links en Thijs Claes – Daddy Kate rechts in de productieafdeling van Daddy Kate.
De LFP markt, sign en print stond al lang op jouw wishlist. Afgevinkt nu?
Thijs: “We zijn actief in de LFP markt sinds 2018. Toen installeerden we verschillende grootformaat printers, snijtafels en plotters. Daddy Kate was ‘a priori’ een commerciële drukkerij, een ‘papier bedrijf’, A4, A3, A2, … Die eerste uitbreiding naar LFP was onderdeel van een full service aanbod aan onze klanten: retailers, reklamebureau’s en communicatiebedrijven. En ja, dat liep snel. Onze LFP printers lagen na amper twee maanden vol wat orders betreft. Vorige maand installeerden we een gloednieuwe HP Indigo 100K Digital Press, ook die draait nu full force. Dat is fijn. Aanbod uitbreiden, meer productie… maar dan kom je op de limieten: kennis, expertise, ervaring op het gebied van specifieke materialen, substraten, procedures, recyclage, verwerken, bewerken en hergebruiken. Je kijkt uit en zoekt, waar vind ik die expertise? Franky De Meyer, oprichter van Publi-FDM was hiervoor de beste partner. Als we spreken over ‘just married’ nam hij het initiatief, ‘just in time’ ”.
De nieuwe HP Indigo 100K Digital Press in actie.
Publi-FDM: En nu? Vraag ik.
Franky: “Juist, ik nam het initiatief. De schaalgrootte en uitdagingen naar duurzaamheid gaven mij de doorslag om ‘verder te blijven knallen’. Thijs en zijn team zijn een goed klankbord, ze voelen de markt. Ik zocht al lang een partner die meerwaarde kon bieden. Wat dat betreft is dit ‘een parel’, we vullen elkaar mooi aan. Ik wou ook samenwerken met iemand uit de ‘grafische sector’ en niet met een financiële investeringsgroep. Daddy Kate zit ook in Frankrijk, ook voor mij en Publi-FDM een groeimarkt. Een samenwerking is inderdaad bijna een huwelijk, we kijken samen naar de toekomst. De ‘human match’ is en blijft belangrijk. Ik heb momenteel 35 mensen in dienst. Het Publi-FDM team en de bestaande webshops blijven bestaan. Zo blijven we maatwerk aanbieden, face-to-face. Maar daarnaast bieden we ook opties om snel on-line ‘standaard’ materiaal te leveren. 60 % van onze orders zijn maatwerk. De klanten van Publi-FDM zijn interessant voor Daddy Kate en omgekeerd. Publi-FDM blijft een aparte entiteit, we behouden onze visuele identiteit en ons DNA. Wel als onderdeel van de Daddy Kate Group. Samen business ontwikkelen en verder kijken, dat is nu ons eerste doel.”
Thijs voegt eraan toe: “Iedereen spreekt over de synergievoordelen als twee bedrijven samenwerken. Maar er zijn ook synergienadelen, die zijn er vooral als je een bedrijf fusioneert en verschillende bedrijfculturen samenvoegt. Als die bedrijven autonoom naast elkaar blijven werken, vermijd je dat. De samenwerking met Publi-FDM zal vooral impact hebben op mijn tijdsbesteding als CEO, niet op de werking van Daddy Kate, die blijft nagenoeg onaangetast.
Wat na de wittebroodsweken?
Franky: “Ik kreeg heel veel positieve reacties van mijn team. Collega’s zochten spontaan op google naar Daddy Kate. En er was ook een geruststelling. Ik was tot op heden de enige bedrijfsleider, zonder vennoot. Nu kan ik zeggen: I’ll never walk alone…”
Thijs: “Het moet organisch groeien. We organiseren nu bezoekmomenten bij Publi-FDM en Daddy Kate zodat de teams elkaar beter leren kennen. Dat op collegiaal niveau en uiteraard ook op operationeel, technisch en commercieel vlak. Dat blijven we doen, minstens 4 keer per jaar.”
Wat maakt Publi-FDM dan zo belangrijk?
Franky: “In 2015 startte ik, als marketeer, Publi-FDM op. Met focus op visuele communicatie, full service, van ontwerp tot afwerking. Productie, omzet halen en kwaliteit leveren, dat was de eerste prioriteit. Maar vandaag is ook het ecologische aspect, duurzaamheid en recyclage een parameter, zeker in de LFP markt. De recyclage van papier en karton is een feit. Dat loopt goed. Maar als je kijkt naar plaatmateriaal, dibond, forex of PVC dan krijg je een ander plaatje. Heel wat retailers en brand-owners stellen vandaag hun eisen: geen PVC meer en ze vragen me hoe ze hun POS materialen, banners, vlaggen of peesdoeken kunnen recycleren. Dat was voor mij de trigger om in mei 2022 FDM-Green Textiles op te starten. Een service waarbij door ons geprint materiaal gerecycleerd wordt tot nieuwe grondstoffen. Een circulair proces. Ook dat past perfect in de strategie van Daddy Kate en zo worden we samen sterker.”
Thijs zegt nog “Wij recyleren al jaren papier en karton en streven naar CO2 neutraliteit. Het doel is die in 2024 te halen. In de LFP markt is dat nog veel belangrijker en binnen 10 jaar zal dit wellicht verplicht worden” zegt Thijs, “wij stappen samen met Publi-FDM nu al mee.”
Voor de klanten blijft alles hetzelfde en voor beide bedrijven is dit een win-win situatie.
Publi-FDM kan de financiële en strategische ondersteuning van Daddy Kate gebruiken. En Daddy Kate kan de expertise in LFP en duurzaamheid van Publi-FDM gebruiken. Dan toch het perfecte huwelijk?
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.