Het nut van User Experience

Het nut van User Experience

Je hebt de term wellicht al horen vallen, in een conversatie die misschien bol stond van andere buzzwords. Maar in tegenstelling tot ‘goal digger’, ‘freemium’ of ‘digibesitas’ is User Experience, of kortweg UX, wél iets waar we rekening moeten mee houden. En wie beter om het nut van UX-design toe te lichten dan onze eigen UX-experte Elien Laukens?

“Zelf leerde ik de kneepjes van het vak bij Human Interface Group, noem het gerust een gevestigde waarde in de UX-consultancy wereld. Een deel van de job was een diepgaande opleiding, die 6 maanden duurde. Eén week intensief lessen volgen, met daarna een wekelijkse lesdag”, vertelt Elien.

Intuitief bruikbaar

“UX zou je kunnen omschrijven als het proces om de tevredenheid van de klant of bezoeker en de loyaliteit te verhogen, door de gebruiksvriendelijkheid, het gebruiksgemak en -plezier te verbeteren. Simpelweg zou je kunnen stellen dat wanneer je als gebruiker de gewenste informatie op een website niet vlotjes vindt, de UX niet optimaal is. Het is de taak van de UX-designer om de intuïtie van een bezoeker goed te kunnen inschatten en het product zodanig ontwerpen dat het intuitief bruikbaar wordt. Geen rocketscience, maar voor mij wel altijd een uitdaging.”

Van websites tot Ikea-kasten

UX staat daarmee los van één bepaald medium, en omvat alle interacties tussen gebruikers of potentiële gebruikers en een merk of product. Als wetenschap zou het op heel wat verschillende zaken toegepast kunnen worden: van websites, mobiele applicaties tot straatlampen of zelfs Ikea-kasten.

“Natuurlijk bestaan er ook binnen UX-design verschillende stromingen die mekaar op een aantal vlakken tegenspreken, maar dat heb je altijd: iedereen denkt wel iets. Het is moeilijk om trends te voorspellen, of om de juiste aanpak te garanderen. Maar wil je zien wat een trend kan worden, en dan heb ik het vooral over digitale toepassingen, kijk dan misschien eens naar Google of Apple en zie wat zij doen. Hun investeringen, analyses en projecten verleggen de grenzen, ook op vlak van UX.”

UX als vertrekpunt

Vandaag wordt UX nog te veel beschouwd als een saus die over een design wordt gegoten, maar dat zou net omgekeerd moeten zijn, ook volgens Elien. “UX is altijd een juist vertrekpunt, zonder de webdesigner van z’n artistieke vrijheid te beroven. Ik denk net dat de flexibele rol van de UX designer het werk van een webdesigner kan verlichten en de ruimte voor creativiteit alleen maar vergroot, zonder het einddoel van zo’n website te besmeuren. Liever een mooie website die werkt, dan een sterk staaltje webdesign dat z’n doel volledig mist, toch?”

Geen reactie's

Geef een reactie

x

Daddy Kate in de pers

Lees meer