‘CO2-neutraal en PEFC-certificaat’ – PEFC (jun ’22)

Met twee vestigingen in België en Frankrijk kan het familiebedrijf de uitdagingen van bevoorrading en krappe termijnen aan en streeft het tegelijkertijd naar CO²-neutraliteit, waartoe de PEFC-certificering bijdraagt.

Daddy Kate is al twee generaties een familiedrukkerij. Vandaag heeft het bedrijf twee PEFC-gecertificeerde sites, één in België en één in Frankrijk. Daddy Kate wil een one-stop-shop zijn voor haar klanten, waarvan een belangrijk deel winkelketens en communicatiebureaus zijn.

Het biedt een complete service voor alle soorten drukwerk: van offset tot digitaal, met inbegrip van affiches, displays en hyper-customisatie. Het bedrijf heeft een omzet van 25 miljoen euro en stelt in totaal meer dan 100 mensen tewerk. Interview met de CEO Thijs Claes in het hoofdkantoor van het bedrijf aan de rand van Brussel.

Uitdagingen bij de bevoorrading en krappe termijnen

“Ons hoofddoel is te voldoen aan onze belofte om binnen 1 tot 3 dagen aan onze klanten te leveren, afhankelijk van het type drukwerk. Deze differentiërende factor is onze grootste uitdaging in de huidige context van de papierindustrie. Vandaag is de leveringstermijn soms zelfs 4 maanden. We moeten dus steeds een enorme voorraad aanhouden en het evenwicht bewaren tussen de beschikbaarheid van papier en het werk dat gedaan moet worden.”

Sterke vraag naar PEFC-papier

Het bedrijf is actief sinds de jaren 1970 en heeft onlangs zijn activiteiten uitgebreid naar Noord-Frankrijk. “De vraag naar PEFC-papier is zeer groot op de Franse markt. Het is een standaard eis bij het bestellen van drukwerk. Toen we eind 2020 de Franse bedrijven overnamen, hebben we daarom een PEFC-certificaat uitgerold voor onze verschillende productiesites, die we later centraliseerden op één locatie.”

Deze marktvraag, de lange levertijden van leveranciers en de opslagkosten zijn voor Daddy Kate aanleiding om de oproep van de sector om meer boseigenaren tot PEFC-certificering te bewegen, te ondersteunen. Doel is het aanbod van PEFC-gecertificeerde grondstoffen op lokaal niveau te vergroten.

CO²-neutraal en PEFC-certificering

“Wij streven tegen 2024 naar CO²-neutraliteit voor wat betreft scope 1 en 2, de zaken die we zelf in hand hebben. Daarnaast ondernemen we ook acties voor scope 3, het meest veeleisende van het CO²-neutrale label. Dit heeft een direct effect op onze grondstoffenvoorziening. Het omvat indirecte uitstoot, met name uitstoot in verband met aankopen. Deze vertegenwoordigen over het algemeen het grootste deel van de CO² voetafdruk. Dit versterkt onze keuze om de PEFC-certificering te onderschrijven voor onze papierbestellingen.

Lokaal PEFC-hout en de impact van vervoer op duurzaamheidsdoelstellingen

Sommige van Daddy Kate’s belangrijkste leveranciers van PEFC-gecertificeerd papier halen hun pulp namelijk uit PEFC-gecertificeerde bossen in België en de buurlanden (bijna 90% van de gecertificeerde bossen in België en de buurlanden zijn PEFC-gecertificeerd). Dit soort kortsluiting is een specificiteit van PEFC en vertegenwoordigt een toegevoegde waarde voor de duurzaamheidsdoelstellingen die Daddy Kate zich heeft gesteld.

Herwaardering van papier

“Ik ben zeer optimistisch over de toekomst van papier. De markt doet het beter dan je zou denken, ondanks de ontwikkeling van digitaal. Zo was een van onze partners in de detailhandel begonnen met een grootschalige ontwikkeling van digitaal promotiemateriaal in winkels. Zij moesten al snel op hun besluit terugkomen toen zij ontdekten dat papier nog steeds populair was bij hun klanten. De perceptie en het gebruik van de papierbron zijn veranderd. Het wordt opnieuw uitgevonden, het moet kwalitatiever zijn, iets speciaals bieden en gepersonaliseerd zijn. Deze herwaardering van papier is een onmiskenbare evolutie.

Bron: https://www.pefc.be/nl/case-stories/daddy-kate-drukkerij-co2-neutraliteit-en-pefc-certificering

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

x

Daddy Kate in de pers

Lees meer